HTML

Bűnösök

BKV-botrány, milliárdos sikkasztások, a semmire kifizetett állami pénzek - a bűnnek ez csak az egyik oldala. Felháborít, bosszankodunk rajta, de igazán csak akkor érezzük át a jelentőségét, ha saját bőrünkön tapasztalunk hasonlót. Mert lassan már a mindennapi életünk is életveszélyessé válik...

Friss topikok

Archívum

2010.03.03. 14:06 polgaror

"Pakoljá' ki!" - avagy Segítség, kiraboltak!

Polgárőrként igen sokfajta bűncselekmény áldozatával találkoztam már, ezek közül most a köznyelvben csak lehúzásként emlegetett utcai rablásokkal foglalkozunk.

Lakóhelyemen az elmúlt pár hónapban kezdett elterjedni a vasútállomáson és környékén, hogy bűnözők egy csoportja magányos, gyakran buliba induló fiatalokat pécéz ki magának, majd fenyegetéssel, ritkább esetekben erőszakkal elveszi mobiltelefonját, pénzét. Elszomorító példa volt az a srác, akit két barátja magára hagyott, mikor kóstolgatták őket, s egyedül már nem volt más választása, átadta értékeit a rablóknak. Jellemző, hogy az egyáltalán nem kihalt állomáson senki sem sietett a segítségére, valamint hogy ha nem találkozunk vele, és nem visszük el a kapitányságra, valószínűleg a rendőrséget sem értesítette volna. Sokan gondolják ilyen esetekben, hogy felesleges feljelentéssel vesződni, mert úgy sem lesznek meg a tettesek, ez azonban nagyon rossz hozzáállás. Példánkban ugyanis röpke két óra alatt elfogták a rablókat, akiknek egyike még fiatalkorú volt, s a mobiltelefon és a pénz is visszakerült jogos gazdájához.

Természetesen a rendőrség is tisztában van azzal, mi folyik az utcán, így a legtöbb városi újságban, vagy lakossági hírlevélben volt már szó arról, mit tegyünk, ha rablás áldozataivá válunk, ezekből választottuk ki most a legfontosabb pontokat.

 

  • Őrizze meg lélekjelenlétét, ne essen pánikba és ne kapkodjon, mert a támadó emiatt még agresszívabbá válhat!

  • Ha vannak a közelben más személyek, hangosan kérjen segítséget vagy használjon figyelemfelkeltésre alkalmas eszközt és így jelezze környezetének, hogy segítségre szorul!

  • Amennyiben a szituáció lehetővé teszi meneküljön el, menjen olyan helyre a közelben, ahol segítségre számíthat másoktól! Megvédheti magát, hiszen a törvény jogos védelmi helyzetben büntetlenséget biztosít, amennyiben a támadás és a védekezés ereje arányban áll!

  • Ha mindez nem lehetséges hajtsa végre azt, amire az elkövető kényszeríti, adja át értékeit és nem álljon ellen, mert legfontosabb testi épségének, életének védelme! A tettes felderítése a hatóság feladata!

  • Figyelje meg alaposan támadóját, hogy értékelhető személyleírást tudjon adni a hatóságnak (a személy testalkatát, arcát, különös egyedi vonását, a támadás eszközét, menekülése útját, eszközét, bűntársait próbálja emlékezetében tartani)!

  • A helyszínt őrizze meg eredeti állapotában – kivéve, ha elsősegélynyújtás szükséges- és ne nyúljon ahhoz a dologhoz, amit a tettes megérintett, vagy hátrahagyott!

  • A cselekményt követően azonnal értesítse a nyomozó hatóságot, abban az esetben is, ha érdemi információval nem rendelkezik az elkövetőről. Várja meg a kiérkező rendőrt, ilyen súlyú cselekmény miatt a nyomozó hatóság halaszthatatlan nyomozati tevékenységet foganatosít a tettes kézre kerítése érdekében, melynek során jogunk és kötelességünk is a közreműködés!

  • A keletkezett sérülésével kapcsolatban forduljon orvosi ügyelethez, egészségügyi szervhez, tájékoztassa a bántalmazás módjáról az orvost és kérjen látleletet!

  • Amennyiben más sérelmére elkövetett cselekménynek volt tanúja, adja, meg az Öntől elvárható segítséget vagy értesítse a rendőrséget, tanúskodjon az eljárásban, ugyanis aki elhallgatja az általa észlelt eseményt, hamis tanúzást követ el!

 

Saját tapasztalataim szerint ha nyugodtak és magabiztosak tudunk maradni szorult helyzetekben, a támadók általában hamar továbbállnak. Ha azonban nincs segítség, ne szálljunk szembe túlerővel, mert még rosszabb vége lehet a rablásnak! És a legfontosabb: mindig értesítsük a rendőrséget, hiszen ha rajtunk ez már nem is segít, másokat megóvhatunk vele attól, hogy a bűnbandák áldozataivá váljanak!

 

2 komment

Címkék: rablás áldozat lehúzás


A bejegyzés trackback címe:

https://bunosok.blog.hu/api/trackback/id/tr871805714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása